Какви са симптомите на простатит при мъжете и неговото лечение

лоша потентност при мъж с простатит

Простатитът е едно от най-честите заболявания на мъжката полова сфера. Симптомите на простатит при мъжете и неговото лечение не могат да бъдат независимо определени и предписани.

Ако човек има първите признаци на простатит, той трябва незабавно да се консултира с лекар. Дори леко неразположение, което показва развитието на заболяване на пикочно-половата система, може да има сериозни усложнения.

Формата на простатата наподобява кестен. Напречната дължина на простатата при мъжете е 4 см, надлъжната - 3 см, дебелината - 2 см. Органът се състои от жлезиста тъкан. В горната част е свързана с пикочния мехур, а от долната част се отклоняват семенните канали.

Функции на простатата

Простатата или простатната жлеза изпълнява много важна функция: произвежда семенна течност, която се смесва със сперматозоидите и образува семенна течност. Органът действа като клапан по време на ерекция, което предотвратява изтичането на урина по време на полов акт.

Поради съдържанието на имуноглобулини А и В в простатата, както и лизозим (антибактериален ензим), инфекцията не може да проникне в горните пикочни пътища.

Функционалната способност на тестисите зависи от простатата, следователно при заболявания на този орган сексуалната сила на мъжа отслабва и производството на сперматозоиди се нарушава, което може да доведе до безплодие.

Защо мъжете развиват простатит

Простатитът е често срещано заболяване сред мъжете. Хората, живеещи в студени райони с висока влажност, са по-податливи на него. Простатитът възниква в резултат на хипотермия на тялото, тъй като студът е предразполагащ фактор за стагнацията на течната секреция и това води до активно размножаване на патогенни микроорганизми.

Простатитът се развива след 30 години. При слаб имунитет той може да премине в хроничен курс без изразени симптоми, така че човекът не забелязва признаците на заболяването и не отива на лекар, но живее с това заболяване в продължение на много години. Уговорете среща с лекар само след рязко влошаване на здравето. Това се случва към 45-50-годишна възраст, когато мъжът е диагностициран с аденом на простатата и лечението става по-сложно.

хипотермия като причина за простатит

Заболяването е доброкачествен тумор на простатата, който влошава качеството на живот на мъжа, като постепенно прави интимността невъзможна. Лечението на аденома е само хирургично. След отстраняването му проблемът изчезва, но в постоперативния период е необходимо стриктно да се спазват предписанията на лекаря, в този случай процесът на рехабилитация ще бъде безболезнен и човек ще се върне към пълноценен живот. Необходимо е да внимавате, да избягвате хипотермия и симптомите на простатит няма да се върнат.

Какви са симптомите на простатит

Простатитът не се проявява веднага, постепенно се развива в тялото. Симптомите на заболяването при мъжете се проявяват с болка в долната част на корема, надпубисната област и перинеума.

Тези усещания се засилват след полов акт. Уринирането става периодично, болезнено, може да има усещане за непълно изпразване на пикочния мехур. Особено патологичното състояние се проявява през нощта, има фалшиви болезнени желания да отидете до тоалетната. Болка се появява и по време на еякулация. Сексуалният акт става болезнен.

Простатитът има остро и хронично протичане. По време на острата фаза симптомите на заболяването се влошават, здравословното състояние на пациента рязко се влошава. Първите признаци на простатит при мъжете в острата фаза на курса са както следва:

  • температурата се повишава;
  • има слабост и болки в тялото;
  • появяват се втрисания.

Извършват се изследвания, вземат се лабораторни изследвания, изследват се урина, сперма и кръв. При остър бактериален простатит показателите ще бъдат ясно изразени. При хроничния ход на заболяването при мъжа, повишената раздразнителност, тревожност, избухливост и др. са по-изразени. За да се диагностицира правилно заболяването, е необходим преглед.

консултация с лекар за симптоми на простатит

Бактериалният простатит е възпалително заболяване на простатната жлеза, което драстично намалява качеството на живот на пациента и може да причини необратими последици в мъжките полови органи.

Простатитът може да бъде инфекциозен или конгестивен (неинфекциозен). Инфекциозният простатит възниква, когато инфекция навлезе в тъканите на простатата. През гениталния тракт могат да проникнат микроби, вируси, гъбички и бактерии. Заболяването може да се развие в резултат на хроничен тонзилит, синузит или бъбречно заболяване.

В човешкото тяло живеят условно патогенни микроорганизми, които могат да се активират при отслабване на имунната система или при хипотермия. Това са Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, ентерококи и др. Прониквайки в простатата, те предизвикват остър възпалителен процес.

Неинфекциозен или застойен простатит се образува поради нарушения на кръвообращението в таза. Причината може да бъде заседнал начин на живот, наранявания на таза, хормонални нарушения, продължително сексуално въздържание или прекомерно активен сексуален живот. Простатата се влияе неблагоприятно от тютюнопушенето и алкохола.

Как да се лекува простатит

При простатит с инфекциозен характер се използва антибиотична терапия. След идентифициране на вида на патогена се предписва подходяща комбинация от антибиотици, след което здравето се подобрява за кратко време.

Препаратите се избират само след лабораторен анализ и установяване на вида на патогена.

Ако заболяването е бактериално по природа, в което присъстват живи микроорганизми, тогава без индивидуално избрани антибиотици лечението ще бъде неефективно.

При простатит изборът на правилното лекарство е много важен. Има вещества, които не могат да проникнат в простатната тъкан и лечението с тях ще бъде безполезно. И има редица антибиотици, които имат слаб ефект. Само лекар може да избере тактиката на лечение.

При остра форма на простатит се предписват нестероидни лекарства.

В острата фаза на заболяването може да е необходима мощна доза антибиотик, когато при леки симптоми на заболяването може да се използва по-нежно лекарство.

В хроничния стадий на заболяването се предписват алфа-блокери. На пациента могат да бъдат предписани диуретици.

При наличие на инфекциозна флора, тя може да проникне в пикочния мехур, което ще предизвика развитие на остър цистит. Вашият лекар може да предпише диуретици и режим на пиене за активно изпразване на пикочния мехур.

При простатит простатната жлеза е подута и за облекчаване на подуването на мъжа се предписват антиандрогени. Тези лекарства временно намаляват секрецията и блокират притока на кръв. Може да се предписват студени клизми. Те помагат за облекчаване на подуване при простатит, възпаление и намаляване на притока на кръв. Много лекари не са склонни да използват студ, когато се лекуват с антибиотици, защото установяват, че наред със забавянето на кръвния поток, лекарствата не достигат до простатната тъкан и няма подходящо лечение.

Ако след курса на лечение няма клиничен отговор на антибиотиците, това трябва да послужи като причина за подозрение за абсцес на простатата. За да се елиминира такава патология, трябва да се приложи хирургическа интервенция, в противен случай последствията могат да бъдат непредвидими.

Често на пациенти с простатит се предписва масаж на простатата, който се извършва през ануса. Но в острата фаза на заболяването, когато има възпаление, има оток на жлезата и инфекцията прогресира, масажът е категорично противопоказан, тъй като бактериите лесно могат да се разпространят в урината и кръвта, което може да причини сепсис, който има сериозни последствия до до смърт.

Биопсия при тежък простатит не се извършва. Данните, получени въз основа на анализ на кръв, урина, намазки и ултразвук, са достатъчни за поставяне на правилната диагноза и избор на лекарства за лечение и облекчаване на състоянието на пациента.

Ако има признаци и симптоми на простатит, трябва спешно да се свържете с уролог или андролог. Той ще избере кои лекарства са подходящи за пациента, за да се лекува ефективно патологията. В никакъв случай не трябва да се самолекувате.