Простатит при мъжете: симптоми и признаци

Простатитът при мъжете е най-често срещаното урологично заболяване сред мъжете. Според статистиката броят на мъжете с тази диагноза е до 8% от мъжкото население на целия свят, от които 1/3 са собственици на хроничната форма на заболяването. В 40% от случаите хроничният простатит при мъжете се открива преди 40-годишна възраст.

Отличителна черта на простатита е, че неговата остра форма почти напълно липсва. Веднага щом се появи, той веднага приема хронична форма.

Случаите на пълно възстановяване (спонтанно или в резултат на лечение) след началния остър стадий са незначителни. Ходът на заболяването е много бавен и симптомите на простатит често се изглаждат. Простатитът се проявява в три основни синдрома: болезнен, сексуален и дизуричен.

Причини за простатит при мъжете

Причините за простатит са инфекции, стагнация в простатната жлеза и комбинация от тези два фактора. Един от предразполагащите фактори за развитието на хроничен простатит е също наличието на доброкачествена хиперплазия при пациента.

Инфекцията може да проникне в простатната жлеза, както следва:

упражнение за простатит
 • през уретрата при сексуален контакт, като усложнение след инфекциозен уретрит;
 • чрез кръвта от съществуващи инфекции в организма (кариозни зъби, синузит, пневмония и други);
 • през лимфата от вътрешните възпалени органи (чревна дисбиоза, хемороиди, възпаление на ректума).

Най-често простатитът при мъжете има неинфекциозен характер (абактериален простатит). Основната му причина е нарушение на кръвообращението в простатата и околните органи в резултат на застой на секрети в нея.

В простатната жлеза може да възникне застой на секрет поради следните фактори:

 • продължително сексуално въздържание;
 • нереализиран сексуален контакт след сексуална възбуда;
 • прекъснат полов акт;
 • дефектна еякулация.

Фактори, предразполагащи към развитието на простатит:

 • нередовен сексуален живот;
 • хипотермия;
 • хиподинамия;
 • хроничен стрес;
 • хроничен алкохолизъм и други.

Симптоми на простатит при мъжете

 • болка в областта на гениталиите;
 • болка в слабините, перинеума, надпубисната област;
 • чести позиви за уриниране;
 • болезнени усещания при уриниране;
 • болка с еякулация;
 • дефектна ерекция или липса на такава.

Много често хроничният простатит е предразположен от неврастения, причинена от горепосочените нарушения.

Болката при простатит, като правило, има излъчващ характер, т. е. излъчваща се към сакрума, перинеума или скротума. От простатата има нервни окончания към всички органи на малкия таз, така че често се дава болка в долната част на гърба. Интензивността им е различна - от фина до изразена, която дори нарушава съня. Болката може да се усили, да отслаби при сексуално въздържание или, обратно, да се появи при прекомерна сексуална активност или еякулация. Трябва да се отбележи, че болката в сакрума не винаги показва простатит - те също могат да показват остеохондроза.

Как простатитът се проявява при мъже с хронична форма, тук ситуацията е съвсем различна. Неговият ход е вълнообразен; периодичните обостряния се заменят с повече или по-малко продължителни ремисии, по време на които болестта не се проявява по никакъв начин. В този случай мъжете рядко ходят на лекар, като предпочитат да седят у дома. Това обаче не е изход от ситуацията, тъй като простатитът при мъжете, неговото обостряне, ще напредне с течение на времето. И, разпространявайки се през пикочно-половата система, това ще доведе до появата на цистит и пиелонефрит.

Простатит при мъжете: последици

възпаление на простатата с простатит

По правило пациентите с остър простатит търсят медицинска помощ своевременно. Но ако не се обърнете навреме към уролог, тогава има голяма вероятност от фокално гнойно възпаление - абсцес на простатната жлеза. В този случай телесната температура може да се повиши до 39-40 ° C, става трескава (спадът на телесната температура надвишава 1 ° C) и интензивната треска периодично се заменя с втрисане. Болката в перинеума е толкова изразена, че уринирането и дефекацията стават изключително невъзможни. Постепенно простатната жлеза се подува и в резултат на това настъпва задържане на урина. За щастие на самите мъже, те рядко се довеждат до такова състояние.

Везикулитът е едно от най-честите усложнения на простатита, когато семенните мехурчета се възпаляват. А също и епидидимо-орхит, характеризиращ се с възпаление на тестисите и техните придатъци. Лечението на хроничен простатит при мъже, причинено от тези заболявания, ще бъде изключително трудно и отнема много време.

И двете заболявания могат да доведат до безплодие. Всичко описано е по-скоро свързано с хроничен простатит, който има специфична етиология и който се е развил в резултат на болести, предавани по полов път. Как да се лекува простатит при мъжете и медикаментозно лечение под всякаква форма се предписва от уролог.

Лечение на простатит при мъжете

Как да се лекува простатит при мъжете зависи от формата на заболяването и външния му вид. При лечението на остър простатит се използват антибиотици, които проникват добре в тъканта на простатната жлеза. Специалистът по предписване трябва да вземе предвид всички индивидуални характеристики на заболяването, състоянието на имунната система на организма и наличието на инфекциозни агенти. Ако ходът на заболяването не се усложнява от нищо, пациентите с остър простатит се лекуват само амбулаторно. Хоспитализация подлежат само пациенти с признаци на тежка и тежка интоксикация. Такива физиотерапевтични методи се използват широко: магнитно-лазерна индуктотерапия, рефлексотерапия, ултразвук, лечение на простатит с пиявици. Добър ефект може да се постигне чрез използване на билкови препарати (билколечение), ензими, цитомедиатори, имуномодулатори. Хирургията за простатит е показана в следните случаи:

 • абсцес на простатата (транс-уретрален или трансректален дренаж на абсцеса);
 • остро задържане на урина (пункция епицистостомия).

Лечението на хроничен простатит при мъжете се извършва амбулаторно, но за по-дълъг период. В допълнение към използването на антибиотици, супозитории и термични процедури, се извършва и масаж на простатата и рефлексотерапия. Освен това на пациентите с простатит се препоръчва активен начин на живот и изключване на алкохолни напитки и пикантни храни от употребата.

Профилактика на простатит при мъжете

Навременното лечение на простатит при мъжете, както и неговата профилактика, допринася за бързото възстановяване. Като превантивна мярка за предотвратяване на развитието на хроничен простатит се препоръчва:

 • редовен сексуален живот;
 • правилно подбрана диета (разнообразна и питателна храна с изключение на пикантна и дразнеща храна);
 • не злоупотреба с алкохол;
 • умерена физическа активност, насочена към подобряване на кръвообращението в органите на пикочно-половата система и укрепване на мускулите, упражнения на Кегел (напрежение на мускулите на перинеума с прибиране на ануса);
 • адекватно и навременно лечение на инфекциозни заболявания на други органи;
 • предотвратяване на стагнация в малкия таз с помощта на физиотерапевтични методи.

За да се изключи рецидив на заболяването - вторична профилактика на простатит, която включва първична профилактика и:

 • редовни профилактични прегледи при уролог;
 • преминаване на превантивни курсове на лечение с укрепващи методи, мултивитамини;
 • физиотерапевтични методи (особено през пролетния и есенния период).