Простатит

Простатитът (простатит) е възпаление на простатната жлеза (орган на мъжката репродуктивна и репродуктивна система) и промяна в нейните физиологични функции в резултат на този процес.

симптоми на простатит при мъжете

Разпространение

Според различни източници простатитът се среща при 35-40%, а според някои автори при 70% от мъжете на възраст от 18 до 50 г. Простатната жлеза, по отношение на разпространението на болестта и на комплекса от проблеми, произтичащи от това, заема водещо място сред урологичната патология.

Класификация

Има много класификации на простатит, следователно много специфична терминология. Най-често срещаната е класификацията на простатита, предложена от Националния здравен институт на САЩ (NIH) през 1995 г . :

Категория Описание
Категория I Остър бактериален простатит
Категория II Хроничен бактериален простатит
Категория III Хроничен абактериален простатит
Категория IIIA Възпалителен синдром на хронична тазова болка
Категория IIIB Невъзпалителен синдром на хронична тазова болка (простатодиния)
Категория IV Асимптоматичен възпалителен простатит

Тази класификация на простатит се основава на клинични признаци, наличие или отсъствие на левкоцити и микроорганизми в секрецията на простатата, еякулата и урината.

Категория I

Остър бактериален простатитИзразява се с остро инфекциозно възпаление на простатната жлеза с всички съпътстващи симптоми:

 • повишен брой левкоцити в урината;
 • наличието на бактерии в урината;
 • общи признаци на инфекция (треска, симптоми на интоксикация).

Категория II

Хроничен бактериален простатит- придружени от съответни симптоми и увеличаване на броя на левкоцитите и бактериите в секретите на простатата, еякулата и урината, получени след масаж на простатата.

Категория III

Синдром на хронична тазова болка (CPPS)- водещият клиничен симптом е синдромът на болката за повече от 3 месеца при липса на патогенни микроорганизми в секрецията на простатата, еякулата и урината, получени след масаж на простатата. Критерият за разделяне на III A и III B е наличието на повишен брой левкоцити.

Категория III А

Хронична тазова болка възпалителен синдром- характеризиращо се с наличие на синдром на болка и симптоми на простатит, докато има повишен брой левкоцити в секрета на простатната жлеза, еякулата и частта на урината, след масаж на простатата, патогенни микроорганизми не се откриват в тези проби по стандартни методи.

Категория III Б

Невъзпалителен синдром на хронична тазова болка- характеризиращо се с наличие на синдром на болка и симптоми на простатит, докато няма увеличаване на броя на левкоцитите и патогенните микроорганизми в секрецията на простатата, еякулат и урина, получени след масаж на простатата, не се откриват по стандартни методи.

Категория IV

Асимптоматичен възпалителен простатит- липсата на симптоми, характерни за простатит, заболяването се открива случайно по време на хистологично изследване на проби от простатна тъкан, получени във връзка с диагнозата по други причини (например, биопсия на простатата поради повишаване на нивото на простатата антиген - PSA).

Диагностика на простатит

Симптомите на простатит са изключително разнообразни, но те могат да бъдат групирани в няколко групи.

Болков синдром

В резултат на недостатъчно кръвоснабдяване, причинено от възпаление или спазъм на съдовете, които хранят простатата, се отбелязва кислородно гладуване на тъканите на жлезата, в резултат на което се образуват странични продукти от патологичното окисление, които засягат нервните окончания на простатата. Тъй като инервацията на простатата е свързана с инервацията на тазовото дъно, пениса, скротума, тестисите, ректума, локализацията на болката е променлива. Следните симптоми на болка са най-чести:

 • Дискомфорт или болка в перинеума - основно се появява след физическо натоварване, полов акт, прием на алкохол под формата на преминаващи гърчове;
 • Усещане за горещи картофи в ректума;
 • Болка (дискомфорт) в тестисите - пациентите описват като „болки", „усукване", също са свързани с различни провокиращи фактори;
 • Дискомфортът, спазмите и болката в уретрата са свързани главно с изместване на рН на секрета на простатата към киселинната страна. Киселинният секрет на простатата дразни лигавицата на уретрата, поради което болезнени усещания, по-често под формата на "изгаряне" се появяват след акта на уриниране или полов акт, когато част от секрета се изстисква в лумена на уретрата по време на свиване на мускули на жлезата и таза.

Синдром на пикочно разстройство

Свързано с тясната инервация на простатата и пикочния мехур, както и с участието на мускулите на простатата в акта на уриниране. Дизурията може да бъде придружена от следните прояви:

 • Често уриниране - често уриниране (до 3 пъти на час) с остър и внезапен порив (невъзможно да се толерира) и доста малки порции;
 • Усещане за непълно изпразване на пикочния мехур - след акта на уриниране се усеща, че урината остава в пикочния мехур;
 • Слаба или периодична струя урина - това може да включва и симптома на „последната капка" - въпреки всички усилия на пациента, след акта на уриниране капка урина все още се отделя от канала.

Нарушение на еякулацията и оргазма

Свързва се с увреждане на семенната туберкула (коликулит) по време на простатитит, на чиято повърхност има нервни рецептори, които изпращат сигнал към мозъчните структури, където се формира чувството за оргазъм. Простатитът не причинява директно еректилна дисфункция (кръвонапълване на пениса със сексуална възбуда).

Основни нарушения:

 • Преждевременна еякулация, или обратно, прекалено продължителен полов акт - причинен от възпаление на семенната туберкула или нейните белези поради възпалителния процес;
 • Изтрит оргазъм - свързан също с възпаление на семенната туберкула;
 • Болка по време на еякулация - свързана с възпалителен процес в отделителните канали на простатата, през който се освобождават сперматозоидите.

Нарушение на плодовитостта

Когато свойствата на простатния секрет се променят поради възпаление, се наблюдават следните промени в сперматозоидите, които намаляват способността на мъжа да оплоди (плодовитост):

 • Намаляване на рН на сперматозоидите към киселинната страна - тъй като при възпаление на простатата в секрета започват да се натрупват киселинни продукти от патологично окисляване. Киселата среда е изключително разрушителна за сперматозоидите, което ги кара да се обездвижат и дори да умрат;
 • Аглутинацията на сперматозоидите - залепване на сперматозоиди главно с глави - е свързано с промяна във физикохимичните свойства на секрета;
 • Астеноспермията - намаляване на подвижността на сперматозоидите - е тясно свързана с изместване на рН към киселинната страна и с нарушение на производството на лецитинови клетки от простатата, които осигуряват жизнената активност на сперматозоидите.

Уретропростатит

В някои случаи простатитът се комбинира с хроничен уретрит, който се проявява с оскъдно мукопурулентно отделяне от уретрата (главно след продължително задържане на урина).

Простатит и сексуални разстройства

Въпросът "Простатитът причинява ли импотентност? "е причина за професионални спорове от десетилетия.

Под въздействието на сексуални стимули, с пълно насищане на тялото с андрогени в образуванията на кортикално-подкорковата област на мозъка, възниква нервен сигнал, който се предава в центъра на ерекцията, разположен в гръбначния мозък, откъдето тя отива към гладката мускулатура на синусоидите на образуванията на кавернозните тела на пениса, които или се отпускат (артерии и синусоиди), или се стесняват (вени). В този процес няма роля на простатата.

Еякулацията и оргазмът се случват при достатъчно дразнене на специални рецепторни клетки, които се намират в областта на семенната туберкула, в която попадат отделителните канали на простатната жлеза, същите тези рецептори са отговорни за изпращането на нервен импулс към мозъчната кора, където усещането на оргазма се формира.

Възпалителен процес в простатната жлеза (простатит) може да доведе до увреждане на семенната туберкула и в резултат както до нарушения на потентността на мъжа, така и до преждевременна еякулация и заличаване на оргазъм. Импотентността при хроничен простатит е патогенетично свързана със степента на увреждане на нервния апарат на простатната жлеза. Тази форма на импотентност (неврорецепторна импотентност) е типичен пример за реперкусионен феномен, когато наличието на патологични импулси от засегнатите от възпалителния процес органи води до облъчване на възбудителния процес към центровете, които контролират половата функция, и до разстройството на последния. Определена, макар и не водеща роля в патогенезата на неврорецепторната импотентност се играе и от известно потискане на андрогенната активност на тестисите и чувствителността към андрогените в центровете на хипоталамуса и хипофизата.

В същото време има мнение, че в Руската федерация има както свръхдиагностика на простатит, така и надценяване на неговата роля в развитието на еректилна дисфункция.

Диагностика

Задачата на лекаря е да открие възпалителния процес в простатата, да идентифицира възможния причинител на заболяването и да оцени дисфункцията на простатната жлеза. През 1990 г. Стейми пише, че простатитът е „кошче за клинично невежество" поради разнообразието от използвани термини, диагностични методи и лечения. В същото време няколко прости и клинични и лабораторни теста дават възможност за правилна диагностика, което позволява започване на подходяща терапия.

Дигитално ректално изследване на простатата

Много информативен начин. Възпалителният процес може да се прецени чрез оценка на формата, контурите, размера на жлезата, наличието на огнища на уплътняване и (или) омекотяване, болка. Основните признаци на простатит: увеличаване или намаляване на размера, хетерогенност на консистенцията, наличие на огнища на уплътняване и омекотяване, пастозност, болезненост. Фактът, че 80% от случаите на рак на панкреаса се откриват чрез ректално изследване, говори сам за себе си. Можем спокойно да кажем, че този метод за изследване винаги ще се използва.

Микроскопско изследване на секреция на панкреаса

Трябва да се помни, че увеличаването на броя на левкоцитите в тайна не винаги показва простатит, тъй катометодите за получаване на тайна по време на масаж не гарантират, че съдържанието на уретрата и семенните мехурчета няма да попаднат в нея. В същото време, с очевидни признаци на простатит, тайната на простатата може да е нормална. Това се дължи на фокалното възпаление, наличието на част от заличените или затворени отделителни канали.

Изследване на секрецията на простатната жлеза

Изследването на секрецията на простатната жлеза (Изразен простатен секрет-EPS) ви позволява да определите наличието на възпалителен процес в простатната жлеза и отчасти неговия функционален капацитет. Това е основният метод за диагностика и наблюдение на лечението на хроничен простатит. Тайната на простатата може да бъде изследвана с помощта на светлинна микроскопия без оцветяване или с помощта на специални методи за оцветяване. Също така, тайната на простатната жлеза може да бъде подложена на бактериологично изследване или изследване по метода на полимеразна верижна реакция за откриване на инфекциозни агенти в нея. Получете тайната чрез масаж на простатата. Отделеният от уретрата секрет се събира в стерилна епруветка или върху чист стъклен предмет за изследване. Понякога секретът на простатната жлеза не изтича от уретрата. В такива случаи на пациента се препоръчва незабавно да стане на крака. Ако въпреки това тайната не може да бъде получена, по-често това означава, че тя не е попаднала в уретрата, а в пикочния мехур. В този случай се изследва центрофугата на промивната течност, отделена от пикочния мехур след масаж на простатната жлеза.

 • Липоидните зърна (лецитинови тела) са специфичен продукт от нормалната физиологична секреция на жлезистия епител на простатната жлеза. Придава на тайната млечен вид. Обикновено тайната е богата на лецитинови зърна. Намаляването на техния брой, заедно с увеличаването на броя на левкоцитите, показва възпалителен процес, тумор;
 • Амилоидните тела са наслоени (скорбялни) тела, които стават лилави или сини с разтвор на Лугол, като нишесте;
 • Амилоидното тяло е удебелен секрет на жлезата, има овална форма и слоеста структура, наподобяваща ствол на дърво. Обикновено те не се появяват, тяхното откриване показва стагнация на секрети в жлезата, което може да бъде с аденоми, хронични възпалителни процеси;
 • Еритроцитите могат да бъдат единични. Те влизат в тайната в резултат на енергичен масаж на простатната жлеза. Повишен брой от тях се наблюдава при възпалителни процеси, новообразувания.
 • Десквамация на епитела в големи количества се наблюдава в началото на възпалителните процеси и при тумори, като в същото време често възниква дисквамация с протеинова и мастна дегенерация на епителните клетки. Макрофаги могат да се видят със застой на секрети, дългосрочен текущ възпалителен процес;
 • Кристалите Bettcher са дълги кристали, образувани, когато смесената секреция на мъжките полови жлези (простатен сок, смесен със сперма) от спермина и фосфатна сол се охлажда и изсушава. При азооспермия и тежка олигозооспермия кристалите на Bettcher се образуват бързо и в големи количества;
 • Ретенционен синдром - синдром на стагнация се наблюдава при аденом на жлезата. Има изобилие от макрофаги, има многоядрени клетки като чужди тела и амилоидни тела;
 • Симптом на папрат - симптом на кристализация на секрет - формата на утаяващи кристали натриев хлорид зависи от физикохимичните свойства на секрецията на простатната жлеза. Изследването на симптома се извършва чрез добавяне на капка от 0, 9% разтвор на натриев хлорид към получения секрет на простатата с по-нататъшно гледане след изсушаване под светлинен микроскоп. При здрави мъже в репродуктивна възраст кристализацията на секрецията на простатата се характеризира с типичен феномен на листата на папрат (3+). Андрогенната недостатъчност или наличието на простатит дават различни степени на нарушаване на структурата на кристалите до тяхното отсъствие.

Бактериологични изследвания на порции урина и панкреатичен секрет

Натривка от уретрата, включително PCR диагностика

Серологична диагностика на агенти (ELISA), причиняващи инфекции на пикочните пътища

Реакция на имунофлуоресценция (RIF) пряка и непряка

Откриване на антитела към известни антигени.

Определяне на PSA (специфичен за простатата антиген) на кръвен серум

Американската фондация за урологични заболявания препоръчва ежегодно ректално изследване на простатната жлеза, придружено от PSA, за всички мъже на възраст над 50 години и при наличие на рак на простатата при кръвни роднини по мъжка линия. Все още има дискусия за получаване на PSA веднага след дигитално изследване на простатната жлеза на ректума. Последните проучвания не са в състояние да потвърдят наличието на значително увеличение на съдържанието на PSA веднага след дигитално изследване. По този начин нивото на PSA може да се определи с получаване на надеждни резултати и след изследване на панкреаса.

Проба от четири чаши

За да се диагностицира хроничен простатит, беше предложен тест от 4 стъкла, базиран на сравнителна бактериологична оценка на приблизително равни порции урина, получени преди и след масаж на простатната жлеза, както и нейната секреция.

Диагнозата простатит се установява с десетократно повишаване на концентрацията на микроорганизми в секрецията на простатата в сравнение с тяхното съдържание в урината (1, 2 и 3 порции) и увеличаване на броя на полиморфно-ядрените левкоцити >10-16 в зрителното поле на светлинен микроскоп (увеличение 200 пъти). Или увеличаване на броя на левкоцитите над 300x106 / l при преброяването им в преброителната камера. Лецитиновите тела, които са продукт на нормалната секреция на жлезистия епител на простатната жлеза, трябва плътно да покриват зрителното поле на микроскопа (5-10 милиона в 1 ml). Амилоидните тела в секрета на простатата се намират в значително по-малки количества. При мъжете в зряла възраст те могат да бъдат открити 1-2 в зрителното поле.

Биохимичен кръвен тест

Имунологичен и хормонален профил (според показанията).

Ултразвук, TRUS

Ултразвукова диагностика на простатит с коремен и трансректален преобразувател (TRUS).

Урофлоуметрия

Лечение на простатит

Комплексното лечение на пациенти с хроничен простатит трябва да включва:

 • спазване на общия режим, диета, сексуална хигиена, както и участието на сексуални партньори в лечението в присъствието на инфекциозен агент;
 • избор на ефективни лекарства за потискане на инфекцията;
 • повишаване на общата реактивност на тялото на пациента и имунобиологичната толерантност на микроорганизмите към лекарства;
 • повишен отток на секреция и активиране на локални репаративни процеси във фокуса на възпалението;
 • саниране на огнища на инфекция в представящите и отдалечени органи;
 • подобряване на микроциркулацията в простатната жлеза и тазовите органи;
 • назначаването на укрепващи агенти, ензими и витамини;
 • корекция на хормонални нарушения;
 • назначаването на спазмолитици;
 • назначаването на аналгетици и противовъзпалителни лекарства;
 • приемане на успокоителни и транквиланти;
 • регулиране на невротрофични разстройства с местни аналгетични лекарства;

Масаж на простатата

Масаж на простататае медицинска процедура, използвана за диагностициране и понякога лечение на хроничен простатит. Първият масаж на простатата е описан от Познер през 1893 г. , а от 1936 г. е широко въведен в урологичната практика на O'Conory. Въпреки това, през 1968 г. , след като Meares и Stamey описват крайъгълен тест за диагностика на простатит, възгледите за причините за това заболяване се променят и масажът като терапевтична процедура е заличен от списъците с мерки в много ръководства за лечение на простатит в развития свят.

Но от средата на 90-те години на 20-ти век много лекари, участващи в диагностиката и лечението на простатит, започват да отбелязват неефективността в някои случаи на предложената антибиотична терапия и използването на алфа-блокери, което ги е накарало да използват този забравен метод на практика.

По принцип масажът на простатата понастоящем се използва като диагностична процедура за получаване на секрети на простатата (изразени простатни секрети-EPS) - за нейното микроскопско (културно) изследване и за тест преди и след масаж (тест преди и след масаж -PPMT). секрецияизпълнявайте нейния масаж. Масажът е медицинска процедура и трябва да се извършва от предварително обучен специалист. Масажът се извършва след уриниране, а при отделяне от уретрата след предварителното му измиване с изотоничен разтвор на натриев хлорид, което е особено необходимо в случаите, когато се предполага бактериологично изследване на секрета. Масажът на простатата се извършва през ануса, тъй като простатната жлеза е в непосредствена близост до ампулата на ректума и е достъпна там само за изследване. Масажирайте първо един, след това друг лоб на простатната жлеза с движения на пръстите от периферията до централната бразда по отделителните канали, като се опитвате да не докосвате семенните мехурчета. Завършете масажа, като натиснете отгоре зоната на централната бразда. Отделеният от уретрата секрет се събира в стерилна епруветка или върху чист стъклен предмет за изследване. Понякога секретът на простатната жлеза не изтича от уретрата. В такива случаи на пациента се препоръчва незабавно да стане на крака. Ако въпреки това тайната не може да бъде получена, това означава, че тя не е попаднала в уретрата, а в пикочния мехур. В този случай се изследва центрофугата на промивната течност, отделена от пикочния мехур след масаж на простатната жлеза.

Масажът на простатата за терапевтични цели (повтарящ се масаж на простатата) е официално препоръчан от Министерството на здравеопазването на Руската федерация като процедура за лечение на хроничен простатит. Масажът на простатата се използва широко за лечение на простатит в страните от Югоизточна Азия, Китай и някои европейски страни. Някои северноамерикански и канадски уролози също препоръчват използването на масаж в комбинация с антибиотична терапия при лечението на някои форми на простатит. Всъщност малко е направено за оценка на ефективността или неефективността на масажа на простатата. Има няколко противоречиви проучвания, в едно проведено от египетски лекари, не са открити разлики в групите пациенти, някои от които са получили масаж в комбинация с антибиотична терапия и просто антибиотична терапия, в друго проведено от американски и филипински изследователи, напротив , при група пациенти с простатит, получили масаж в комбинация с антибиотична терапия, показа значително подобрение.

Привържениците на използването на масаж за терапевтични цели смятат, че основният ефект от използването му е дренирането на каналите на простатата - т. е. освобождавайки ги от гнойни и мъртви клетки. Друг ефект се счита за увеличаване на притока на кръв в простатната жлеза, което подобрява проникването на антибиотици в нея и активира локалните защитни имунологични процеси.

В световната литература има малко данни за усложнения, свързани с масажа на простатата. През 1990 г. японски лекари описват генитална гангрена (Fournier), а през 2003 г. немски лекари описват периопростатичен кръвоизлив след масаж на простатата с развитие на емболичен инсулт (кръвоизлив) на белите дробове. Има изследване, че след масаж нивото на PSA (специфичен за простатата антиген) временно се повишава. Масажът е противопоказан при остро възпаление на простатната жлеза (остър простатит), при остър уретрит, орхит, рак на простатата. Масажът не се препоръчва при калциране на простатата и аденом на простатата. Обикновено се препоръчва масаж на простатата 2 или 3 пъти седмично.

Физиотерапевтични процедури

Всякакви физиотерапевтични процедури (масаж на простатата, загряване и др. ) Са противопоказани при остър простатит.

Използването на физиотерапевтични процедури при комплексното лечение на простатит е насочено както към директен ефект върху простатната жлеза на физически агенти с цел нормализиране на функционалните и патологични промени, така и към електрофоретично приложение на лекарства в простатната тъкан.

Използването на физиотерапевтични методи на фона на медикаментозна терапия дава много по-добър резултат, отколкото само при лечение. Следните методи за въздействие върху простатната жлеза станаха широко разпространени и доказаха своята ефективност:

 • терапия с ударна вълна;
 • електростимулация на панкреаса с модулирани токове на кожни или ректални електроди;
 • термотерапия в различни версии (включително високочестотна термотерапия);
 • магнитотерапия;
 • микровълнова микровълнова терапия;
 • лазерна терапия.
 • трансректална ултразвукова терапия и фонофореза;
 • микроклистери.