Свойства на лекарствата, използвани за простатит

Напоследък все по-често се диагностицира възпаление на простатата. Но ако по-рано заболяването е било открито при мъже на възраст над 40 години, днес патологията често се среща при млади хора. Причината може да е инфекция, вируси, нисък имунитет, заседнал начин на живот и т. н. Съответно лекарствата за лечение на простатит ще бъдат разнообразни. Можете да изберете най-ефективния от тях само заедно с Вашия лекар след задълбочен преглед.

лекар, изучаващ лек за простатит

Видове лекарства

Всички лекарства се предлагат в различни форми на освобождаване. При простатит при мъже могат да се използват инжекции, таблетки, супозитории, мехлеми и инстилационни разтвори. В острата фаза се предписват инжекции, докато лекарствата за лечение на хроничен простатит най-често се представят под формата на таблетки и капсули. Сред тях антибиотиците и противовъзпалителните лекарства са задължителни. Първите включват най-ефективните лекарства като флуорохинолони, пеницилини и тетрациклини. Ако се установи специфична инфекция, могат да бъдат предписани други антибиотици.

Противовъзпалителните лекарства се използват при всяка форма на патология, тоест както в присъствието на бактерии, така и при тяхно отсъствие. Основната им цел е облекчаване на възпалението и подобряване на функционирането на организма. Можете също да приемате болкоуспокояващи и витамини под формата на таблетки. Но имуномодулаторите и лекарствата за ускоряване на регенерацията се произвеждат по-често под формата на инжекции. Такива инжекции често се предписват извън острия стадий за възстановяване на простатната тъкан.

В допълнение към горното, при лечението на мъже се използват супозитории и кремове за ректално приложение. Това са най-удобните форми, които ви позволяват да действате директно върху огнището на възпалението. Под формата на супозитории има противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи, антибиотици и т. н.

инстилации при простатит

В някои случаи може да са необходими инстилации. Лекарството се инжектира в уретрата в обем не повече от 5 милилитра.

Изборът на формата на лекарството се извършва само съвместно с лекаря въз основа на стадия на патологията и нейните характеристики. Невъзможно е самостоятелно да замените инжекциите с таблетки или супозитории.

Основният принцип на лечение

За желания ефект е необходимо да се използва комплексно лечение. Не можете да се ограничавате само до антибиотици или само болкоуспокояващи. Като правило схемата за остър процес включва следните лекарства:

  • антибиотици за елиминиране на патогенна флора;
  • противовъзпалителни лекарства;
  • болкоуспокояващи и спазмолитици при силна болка;
  • супозитории за облекчаване на локалното възпаление.
хапчета за простатит

В допълнение към горното могат да се използват лекарства от други групи, например хормонални средства, алфа-блокери, имуномодулатори, мускулни релаксанти и т. н. Всяко лекарство има своя собствена продължителност на употреба и дозировка. Те се определят въз основа на свойствата на агента и ефекта, който има.

Антибактериалните средства са задължителни, когато се открие бактериален простатит при мъже. Приемат се от седмица до два месеца, например в хронична форма. При тежко възпаление могат да се използват инжекции, но все още по-често се предписват таблетки. Изборът се прави въз основа на наличната флора и индивидуалните характеристики на пациента.

Противовъзпалителните лекарства се използват и за всяка форма на простатит. Те ще помогнат за облекчаване на възпалението дори при наличие на камъни в простатата. Продължителността на приема обикновено е не повече от 14 дни, но могат да се използват и по-дълги курсове.

Обезболяващи се използват само при наличие на силна болка. Като правило е достатъчен тридневен прием в острата фаза. Могат да се използват както таблетки, така и инжекции. При наличие на хроничен процес при мъжете няма нужда от тези лекарства.

инжекции за простатит

Алфа-блокерите, както и болкоуспокояващите, се използват 2-3 дни при остър процес. Същото важи и за спазмолитиците.

В същото време има лекарства, които се приемат дълго време, независимо от стадия на патологията. На първо място, витамините, микроелементите за мъже трябва да се приемат редовно, а курсовете на имуномодулатори се правят два пъти годишно. Хормоните се използват само по предписание на лекар след задълбочен преглед.

През целия си живот можете периодично да правите курсове, използвайки билкови препарати и рецепти на традиционната медицина. Те ще помогнат за нормализиране на работата на жлезата и за укрепване на имунната система, като по този начин ще намалят риска от рецидив.

Имената на лекарствата

Сред широката гама от лекарства могат да се разграничат особено тези, които са високоефективни и са се доказали сред мъжете с остър или хроничен простатит. Доста често се предписва антибактериален агент от групата на пеницилин, който се справя добре с голям брой бактерии и не предизвиква странични ефекти.

Освен това могат да се използват и други лекарства, например пеницилини под формата на инжекции, тетрациклини в таблетки, спазмолитици и др. Освен това има много аналози, така че само лекар може да каже името на подходящо лекарство.

Наред с антибактериалните лекарства се използва лекарство, което има изразено антибактериално и противовъзпалително свойство. В допълнение, той нормализира изтичането на урина и кръвообращението в тъканите. Насърчава резорбцията на кръвните съсиреци и стимулира работата на мускулната тъкан. Използва се при хронична форма на заболяването. Може да се предпише и след операция.

Други лекарства

В допълнение към горното, други лекарства могат да се използват за простатит при мъжете. И така, се предписва лекарство, което е хомеопатично, способно да облекчи възпалението и да подобри кръвообращението в тъканите. В същото време подуването намалява, клетъчното хранене се подобрява, уринирането и секрецията се нормализират. Използва се само като част от комплекси. Може да се приема дълго време, до шест месеца. Лекарството се понася лесно, без странични ефекти.

Може да се предпише натурален препарат, съставът включва само растителни компоненти, което прави продукта безопасен. Позволява бързо премахване на възпалението и нормализиране на функционирането на жлезата.

Всички лекарства за лечение на мъже трябва да се предписват само от лекар след преглед. Всяко лекарство има свои собствени показания и характеристики на употреба. Неправилната им употреба може да доведе до влошаване на състоянието и развитие на странични ефекти.