Лечение на простатит: доверете се на лекаря!

Борбата с простатита е сложен и доста дълъг процес, който не позволява самолечение. Тъй като това заболяване може да доведе както до патологии на мъжката репродуктивна функция, така и до сериозни неизправности в работата на други органи и системи, всички мерки за поставяне на диагноза и определяне на необходимата стратегия за лечение трябва да се извършват изключително от уролог. Как да се лекува простатит, така че болестта да се оттегли възможно най-бързо и какъв е комплексът от терапевтични мерки?

мъж мисли за лечение на простатит

Диагностика на простатит

Идентифицирането на наличието на простатит при пациент за уролог обикновено не е трудно, а основната цел на диагностичните процедури е да се определи причината и формата на заболяването. Някои видове прегледи могат да причинят дискомфорт или болка при пациентите, но преминаването през определени етапи на клиничната диагностика е необходимо, за да може лекуващият лекар да събере полезна информация:

 • Първичен ректален дигитален преглед и вземане на простатен секрет за анализ, който определя естеството на заболяването (абактериални или инфекциозни форми на простатит). Ако в биологичния материал се открие инфекциозен агент, се извършва тест за чувствителност на патогенната микрофлора към антибиотици, за да се оптимизира комплексът от последващи терапевтични мерки.
 • Трансабдоминално или трансректално ултразвуково изследване. Предписва се при необходимост за изясняване на характеристиките на състоянието на простатната жлеза. Трансабдоминалният ултразвук се извършва през предната коремна стена и не причинява дискомфорт на пациента. Въпреки това, трансректалното изследване на простатата (през ректума) е, макар и умерено болезнено, но по-информативна процедура, тъй като ви позволява да определите не само параметрите на жлезата, но и нейните структурни промени.
 • Кръвен тест за PSA. Излишъкът в кръвта на нормалното ниво (4 ng / ml) на простатно-специфичния антиген може да показва наличието на патологични процеси в простатната жлеза. Определянето на показателите на PSA трябва да се извършва не само в процеса на диагностициране на простатит, но и по време на лечението на заболяването, за да се оцени ефективността на терапията.

Основните терапевтични компоненти и методи за лечение на простатит

Остър простатит и обостряне на хроничната форма на това заболяване се лекуват по подобни схеми. Правилно избраната, рационална терапия предполага пълно възстановяване на пациента в първия случай и води до неговото излекуване или дългосрочна ремисия на заболяването във втория. Само уролог може да реши как да лекува простатит без да навреди на здравето на пациента и с максимален ефект от използваните средства и методи, ролята на пациента в този процес се крие в стриктното му спазване на всички предписания на специалиста.

Медицинска терапия

лекарства за простатит

Лечението с лекарства е в основата на всеки терапевтичен ефект върху възпалението в простатната жлеза. Изборът на необходимите лекарства се извършва от уролог въз основа на данни от лабораторни изследвания и други предварителни изследвания. Фокусът на лекарствената терапия включва:

 • намаляване на нивото на болка на пациента;
 • нормализиране на кръвообращението в простатната жлеза и съседните органи;
 • локализация и унищожаване на инфекциозния агент;
 • елиминиране на възпалителни реакции и задръствания в простатата;
 • стабилизиране на имунитета, сексуалната активност и общото благосъстояние на пациента

Оптималната ефективност на лекарствената терапия се постига чрез комбинация от антибиотици, болкоуспокояващи, противовъзпалителни и хормонални лекарства, антидепресанти, микроклистри и супозитории в уелнес програмата.

Локална терапия

Локален възстановителен ефект върху простатната жлеза и нейните възпалени участъци се постига чрез използването на различни видове физиотерапия в лечебната програма:

 • ултразвукова фонофореза;
 • трансректална микровълнова хипертермия;
 • диадинамофореза;
 • лазерна терапия;
 • масаж на простатата.

Трябва да се отбележи, че със своята относителна болка, масажът е най-ефективното средство за борба с простатита. Благодарение на такива процедури се отстранява застоялия секрет от простатната жлеза, което спомага за подобряване на кръвообращението на засегнатите тъкани и повишаване на ефективността на лекарствата, използвани от пациента. Масажът се предписва на пациента по време на периоди на ремисия или отшумяване на острите прояви на заболяването. По време на обостряне на простатит процедурите се изключват от лекаря от списъка с терапевтични мерки, тъй като те могат да провокират разпространението на инфекция.

Фитотерапия

Лечението с фитопрепарати се предписва на пациенти с простатит като част от комплексната терапия. Използването на билкови здравни продукти е възможно продължително, поради безвредното им въздействие върху организма и ниската честота на страничните ефекти. Фитотерапията може да се извършва чрез вътрешна и (или) външна употреба, под формата на сокове, отвари или настойки от жълт кантарион, женшен, аир, зеленика, репей, коприва и други лечебни растения. При хронична форма на простатит лекарят може да предпише магнито-, фоно- или електрофореза на фитопрепарати.

Лекарства за лечение на простатит

Курсът на употреба на лекарства от пациентите се предписва от техния лекар индивидуално. Антибиотична програма е разработена, като се имат предвид следните специфични критерии:

 • формата на заболяването;
 • вид на патогена и антимикробна активност на лекарството;
 • проникваща способност на лекарството в тъканта на простатата;
 • липса на противопоказания за приемане на лекарството;
 • начин на приложение на лекарството;
 • възможни странични ефекти

Според показателите за ефективност на лечението на хроничен и остър простатит има три основни групи антибактериални средства:

 • Флуорохинолони. Лекарствата от тази група имат широк спектър на действие и имат способността да се натрупват в тъканите на простатната жлеза във висока концентрация; в същото време не се развива устойчивост на патогенни бактерии към активния агент. "Недостатъкът" на флуорохинолоните се крие във възможните им отрицателни ефекти върху централната нервна система и вероятността от алергични реакции при пациентите.
 • Тетрациклини. Тези лекарства са най-ефективни срещу атипични патогени, но не са достатъчно активни в борбата срещу Escherichia coli и стафилококи и са напълно неефективни срещу Pseudomonas aeruginosa.
 • Макролиди. Препаратите от групата на макролидите лесно проникват и активно се натрупват в тъканите на жлезата, но тъй като са нискотоксични и ефективни при унищожаването на грам-положителните бактерии, те са неефективни при потискане на грам-отрицателните бактерии.

В първите дни от приема на предписаните антибактериални лекарства пациентът с диагноза простатит трябва редовно да посещава своя лекар. Такава мярка е необходима на уролога, за да проследи ефективността на антибиотиците. Ако след три дни лечение специалистът не забележи видими подобрения в състоянието на пациента, той замества основното лекарство. Когато предписва антибиотици, лекарят трябва да вземе предвид опита на пациента от приема на подобни лекарства, за да изключи повторното предписване на лекарство от същата група.

В допълнение към антибактериални и болкоуспокояващи, на пациент с простатит може да бъде предписана хормонална терапия и (или) прием на алфа-блокери:

 • Хормонална терапия. Състоянието и функциите на простатата са в пряка зависимост от количеството андрогени и естрогени в мъжкото тяло. Използването на хормонални лекарства при лечението на простатит ви позволява да изместите баланса на "женски" и "мъжки" хормони в дадена посока. Тъй като такива лекарства помагат за намаляване на жлезистата тъкан на простатата, можем да говорим за непряката роля на антиандрогените при възстановяването на пациент с простатит.
 • Алфа блокери. Приемът на такива средства се отнася до метода на патогенетична терапия; целта му е да облекчи общите симптоми на възпаление на простатата. Особено ефективно е използването на алфа-блокери при проблеми с уринирането. Благодарение на премахването на спазмите на сфинктера, стените на уретера, гладката мускулатура на пикочния мехур, както и самата простатна жлеза, се предотвратява застой или обратен рефлукс на простатния секрет и се отстранява отокът от възпаления орган.

Независимо от целта и спецификата на употребата на лекарства, приемането на всяко лекарство трябва да се извършва изключително по предписание на лекар и под негов контрол. Самолечението може да доведе до усложнение на заболяването или да направи последващата терапия неефективна в клиниката.

Имунокорекцията е ключът към успешното лечение

Целият комплекс от медицински процедури за хроничен или остър простатит задължително трябва да бъде придружен от имунокоригиращи мерки (редовни посещения при имунолог, нормализиране на начина на живот, прием на витамини, имуномодулатори и др. ). Високият имунен статус на организма допринася за бързото възстановяване на пациента или удължаването на фазата на ремисия при хроничната форма на заболяването.

консултация със специалист по простатит

Навременно посещение при специалист в случай на симптоми, характерни за заболяването, стриктно спазване на медицинските препоръки в случай на диагноза простатит, предотвратяване на рецидив на съществуващо заболяване и категорично отхвърляне на самолечение в полза на професионална намеса от уролог ще ви позволи да избегнете продължително лечение и нежелани последици от сериозно заболяване.